Őstörténetünk

A szkíta-hun-magyar ábrázolásmód és mintakincs

Magyar Táltos HonlapA Magyar Táltos Honlap már az indulásakor fontosnak érezte a magyar hagyomány szerepét a gyermeknevelésben, ezért ajánljuk a Természet- és Környeztetvédő Tanárok Egyesületének a magyar őstörténethez szorosan kapcsolódó kiadványait. A füzetek ingyenesen letölthetőek az egyesület honlapjáról

A kifestőnek álcázott, de rövid, tömör szöveggel ellátott füzeteket az a Bérczi Szaniszló készítette többedmagával, aki A hunok öröksége című kötetben matematikai megközelítéssel vizsgálta az eurázsiai díszítőművészetet, kiemelten a lovas-íjász műveltség mintakincsével. Alapos tanulmányában egyértelműen bizonyította: őseink ezen a területen is kiemelkedőt alkottak, komoly mértani tudás és logikai fegyelmezettség olvasható le a tőlük fennmaradt tárgyi leletekből. Hasonlóan a számítógépes népzene-elemezéshez, a matematikai alapú mintakincs-kutatás is Eurázsiai viszonylatban gondolkodik. Nem lehet Európát és Ázsiát elszigetelten kezelni, mert az íjfeszítő lovasnépek történelmi szerepe és jelentősége a tárgyilagos kutatásnak ezt nem engedi meg, végleg szakítani kell a régi berögződésekkel. 
 
A hun-szkíta művészettel foglakozó füzet egyik újdonsága, - ami nincs benne a köztudatban, - hogy van az edényeknek egy olyan széles körben elterjedt csoportja, amelyekre olyan állatábrázolásokat mintáztak, amelyek „bele isznak” a korsókba, ivócsanakokba. Emellett tárgyalásra kerülnek a Szent Korona párhuzamai, állatküzdelmi jelenetek, lovas-íjász szarvasvadászat ábrázolások, sárkány-sorminták.
 
A hunok művészetét önállóan tárgyaló kötet két leginkább figyelemre méltó lelete a Kínában fellelhető több évezredes síremlék (14. old.), amelynek mintázat tarsolyainkon köszön vissza, valamint az a XX. századi magyar pásztorművészetből vett skatulya (21. old.), amelynek szkíta ízlésű díszítése letagadhatatlan.
 
Külön füzetek szólnak a magyar mintakincsről; az értelmes emberarcnak, a kiművelt emberfőnek központi jelentőséget tulajdonító keltákról; a nem szimmetrikus mintákat is kedvelő, gabalygós, de láthatóan szkíta-rokon viking művészetről; a turáni népcsaládba tartozó japánok díszítőízléséről; valamint Szibéria művészetéről.
 
A TKTE honlapjáról letölthetőek a Kis atlasz a Naprendszerről című ismeretterjesztő sorozat eddig elkészült kiadványai is, köztük a rádiókba-tévékbe bekerült HUNVEYOR gyakorló űrszonda-modellt bemutató különleges füzet is. Akárcsak őseink idejében, nemzetünk most is érdeklődéssel fordul az ég felé, más országokkal összevetve nálunk magasnak mondható az amatőr csillagászok száma a lakossághoz képest. (Eleinket szintén komolyan foglalkoztatta az égbolt, elég csak arra a rengeteg, - nemzetközi összehasonlításban páratlan mennyiségű - csillagnévre emlékeztetni, amelyet Lugossy József és követői gyűjtöttek össze.) Az elsősorban a fiataloknak szóló összeállítások segítenek eligazodni csillagászati kérdésekben, alkalmasak az érdeklődés felkeltésére és melyebb ismeretek megszerzésére, segítségével talán újra életrekelthető az a magyar ifjúság, amely valaha mindig az első helyen végzett a nemzetközi diákolimpiákon. A szkíta-magyarság talpraállásához és felemelkedéséhez szükségünk van a komoly tudományos életpályát befutó pesti marslakók következő nemzedékére, ezért ajánljuk minden szülő figyelmébe a rendkívül eltalált Kis atlasz a Naprendszerről sorozatot is.
 
A kincses Magyarország füzet-sorozat érdekessége is az előzőekhez kapcsolódik, mert hazánk felszíni viszonyi olyan változatosak, hogy a Marsot idéző terepeken lehet a Kárpát-medencében kirándulni.
 
Samu Pál Attila
 
Kapcsolódo írások: 

Összes ajánlás (0)

0 az 5 csillagból

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0 / 1000 Karakter korlátozás
A szöveg legyen 5-1000 karakter között
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások

TudásTár

A Magyar TudásTár a világhálón. Egy helyen, magyarhonban, magyar környezetben.

Tudatfeltáró és -bővítő előadások mozgókép formában magyarságunk múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről. A MAG, a tudás népe lelki tápláléka az, amit többek közt neves előadóinktól fogadhatunk: Szántai Lajos, Pap Gábor, Molnár V. József, Varga Tibor, Born Gergely, Grandpierre Attila, Paksi Zoltán és sokan mások. Minden előadás letölthető és böngészőben megnézhető.
Honlapunkon tárolt előadásainkkal elsősorban azon honfitársainkat szeretnénk elérni, akik bármily okból nem tudnak személyesen meglátogatni egy előadást. Gondolunk itt a Föld számos országába kikerült testvéreinkre, és a Kárpát-medence szórványban élő magyarjaira, akik a beolvadás, beolvasztás ellen küzdenek nap mint nap.

HangTár

 A Magyar Táltos Honlap elérhetővé teszi számos előadás hanganyagát hordozható hanglejátszóra felmásolható formában.Elérhető az előadók listája, vagy rendezvényenként: Kurultaj, Magyarok Országos Gyűlése, Szent Korona Konferencia, Magyar Sziget és sok más...

- Lejátszáshoz kattintson bal egérgombbal a "Letöltés/Lejátszás"-ra. Ha nem indulna el magától a hanganyag, azesetben a megnyíló ablakban kattintson a megnyitás sorra, és az alapértelmezett mp3 lejátszója máris elindul.
- Letöltéshez kattintson jobb egérgombbal a "Letöltés/Lejátszásra"-re és mentse el a számítógépe kívánt könyvtárába.

HírTár

 A HírTár ismeretterjesztő mozgóképeivel hiánypótló szolgáltatást szeretnénk nyújtani, lásd a rövid áttekintést:
- Kubínyi Tamás "Agora" című, megszüntetett műsora a DunaTV II-es csatornán 2007-ben. Ugyancsak Kubínyi Tamás betiltott "Közügyeink" című műsora
- A Magyarok Szövetsége által 2008-as Kurultaj és a 2009-13-as Magyarok Országos Gyűlése rendezvénysorozat előadásainak kép- és hangfelvétele szintén csak nálunk érhető el
- Őstitkaink sorozat összes része Grandpierre Attillával, míg meg nem szüntették
- A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Sziget DVD DivX avi formátumban és a Magyar Sziget rendezvény előadásai 2013-ig
- A Szent Korona Országáért Alapítvány szervezte Szent Korona Konferencia előadásainak mozgókép- és hangfelvételei
- A Székely Sziget rendezvény előadásainak mozgókép- és hangfelvételei

VersTár

 A VersTár számos verset és dalszöveget tartalmaz barátaink és testvéreink tollából.

Bárki küldhet be verseket a kapcsolat részlegben megadott elérhetőségen.

 

ZeneTár

 A ZeneTár magyar zenei felvételeket rejt az alábbi zenekaroktól.

A tartalom bővül, csak néha kicsit visszafogottan, mivel csak olyan dalokat tehetünk közzé, melyekre kimondottan engedélyt kaptunk a jogtulajdonostól. Várjuk a zenekarok jelentkezését, akik maguktól kérik és hozzájárulnak nemzeti zenéjük közzétételéhez.

 

Támogatás

 

Vagy átutalással:
OTP, DiBa

Hozzászólások

A 3.6.1-es kiadással egy sértetlenség vizsgáló motort épített be a fejlesztő csapat a hivatalos tele...
LittleSnitch v3.6.1 honosítással együtt letölthető.
Friss hír:
1. Threema-Audit lezárva. A fent említett Threema fejlesztői harmadik féllel, a svájci c...

Naplóbejegyzések

Jézus Krisztus Imaköre -2016.01.09.-
Jézus Krisztus Imaköre
Rate this blog entry:
Újévi üzenet
E.V.O.
Rate this blog entry:
Felrázlak benneteket, mert itt az ideje felébrednetek
E.V.O.
Rate this blog entry:

Jelenleg 132 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Hirdesse honlapunkat!
Hirdetés:
Álmos Király Televízió 1
Munkanapokon 19:00-21:00 óráig
Álmos Király Televízió 2
Archívum
Magyar Táltos Honlap. Egy az Isten. Ébredj Magyar!
A független és eredeti TudásTár
Minden jog fenntartva © 2007-2014
Magyar Táltos Honlap